|
K VÝVOJI ČESKOSLOVENSKÉHO CUKROVARNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ
Drábek, Jakub ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Chalupecký, Petr (oponent)
Předmětem práce je analýza cukrovarnického průmyslu v meziválečném období v evropském potažmo celosvětovém kontextu. Práce se zaměřuje na mezinárodní úmluvy, jejich tuzemské aplikace a reakce ostatních cukrovarnických států. Je rozdělena do dvou tematických celků. První se zabývá charakteristikou zahraničního obchodu Československa, druhá již pak konkrétní problematikou cukrovarnictví. Práce klade velký důraz na vnímání cukrovarnictví v co možná nejširším kontextu. Z tohoto důvodu analyzuje část zabývající se problematikou cukrovarnictví i v obdobích, která zdánlivě nesouvisí se zadáním práce, pro pochopení problematiky jsou ale nepostradatelná. Dále si všímá provázanosti jednotlivých struktur cukrovarnických institucí a jejich reakcí na daný vývoj ve sledovaném období. Celkový styl analýzy směřuje k čím dál konkrétnějším problémům. Závěry práce jsou podpořeny množstvím názorů, jak autorových, tak tehdejších odborníků, a také kvantitativními údaji. Hlavním cílem práce je verifikovat hypotézu, že krize byly způsobeny odklonem od volného trhu. V průběhu analýzy se tento předpoklad potvrzuje téměř u všech uvažovaných krizí. Rovněž se ukazuje, že žádná administrativní opatření nemohou být díky trhu efektivní. Propojení mezi vládou a cukrovarnickým průmyslem bylo zřejmé, cukrovarníci prosadili množství zákonů právě díky této provázanosti.
|